Over ons

Storia

We kunnen stellen dat het verhaal van Pasta by Michèl in 2004 begint als chefkok Michèl Kagenaar met zijn restaurant In D’n Dillegaard in het Limburgse Nuth een Michelinster ontvangt. Gastronomisch gezien is het dé erkenning waar iedere chef dagelijks keihard voor werkt. Het brengt hem naast erkenning ook een steeds breder netwerk, hij wordt gevraagd om en een concept uit te werken rond de smaken van de wereld en daarin kan de Italiaanse keuken vanzelfsprekend niet ontbreken. Om de boeiende wereld van pasta helemaal in de vingers te krijgen, gaat hij in de leer bij diverse Italiaanse mama’s die hem niet alleen de kneepjes van het vak leren, maar ook de passie voor pasta meegeven. Om een lang verhaal kort te maken, Michèl gaat naast de restaurantwerkzaamheden authentieke pasta maken, precies zoals de mama’s in Toscane het ook doen. De bevlogen ondernemer merkt dat zijn sterrenrestaurant hem echter begint te beperken in zijn ultieme doel, namelijk een groot publiek laten genieten van hoogwaardige Italiaanse ingrediënten en smaken, bereid vanuit een Limburgse keuken. Wat hij dan doet, wordt nationaal en zelfs internationaal groot nieuws: hij levert zijn Michelinster in! Het restaurant gaat verder onder de noemer “Eten by Michèl”. Het geeft hem de ruimte op zich steeds meer toe te leggen op het bereiden van ambachtelijke pasta’s, ravioli en originele Italiaanse sauzen. Wat als liefde en hobby begint, neemt zo’n vlucht dat in 2013 het restaurant gesloten wordt en er fulltime als een Italiaanse mama gewerkt wordt in de keuken in Nuth. En zelfs die stap blijkt anno 2018 niet meer voldoende, in Sittard is een hypermoderne productie- en ontvangstlocatie verwezenlijkt die voldoet aan de meest moderne eisen en voorwaarden, maar nog altijd volgens de richtlijnen zoals hij het in Italië heeft geleerd.


Prodotti

In de afgelopen jaren heeft Michèl zich het pasta maken volledig eigen gemaakt en gezocht naar methodes om de authenticiteit te bewaren, maar zich tegelijkertijd te onderscheiden van andere partijen op de markt. We mogen zeggen dat hij hier absoluut in geslaagd is, de smaak en textuur is zoals je verwacht van échte verse Italiaanse pasta. Wat op het oog een eenvoudig proces lijkt met slechts enkele ingrediënten als het beste meel, water en eieren blijkt veel gecompliceerder: de juiste pastamachine, eigen mallen en een complex proces van draaien, vormen, drogen, koelen en verpakken. De beste grondstoffen en timing zijn de belangrijkste woorden in dit proces. De verse pasta’s, ravioli, sauzen en delicatessen voldoen vanzelfsprekend aan de hoogste kwaliteitseisen en zijn voorzien van de juiste vergunningen en certificeringen.

Fresco

Vers heeft voor Michèl verschillende betekenissen: de beste, verse ingrediënten vormen logischerwijs de basis van zijn pasta, ingrediënten die de Toscaanse mama’s ook gebruiken. Het gaat nog een paar stappen verder, de versheid dient te worden gegarandeerd en dat kan vanuit de nieuwe productielocatie in Sittard worden bewerkstelligd. In de ochtend worden de verse pasta’s geproduceerd en nog dezelfde dag worden deze door het gekoelde transport in eigen beheer uitgeleverd aan de “betere” horeca en cateraars in heel Nederland. Het argument van koks dat zelf maken dus verser zou zijn, is bij deze gepareerd.


Futuro

Pasta by Michèl richt zich op de professionele markt en is gestart met een assortiment van tien verschillende soorten pasta’s en daarnaast ravioli, bijpassende sauzen en diverse soorten Italiaanse delicatessen. Dit assortiment zal in rap tempo uitgebreid worden, maar altijd pas als het hele proces op punt staat. Daarnaast worden op dit moment in samenwerking met een gekende organisatie specifieke en persoonlijke pasta’s ontwikkeld die passen in een individueel (sport)dieet. Een andere ontwikkeling zijn de stappen die worden gemaakt om het bestelproces voor de chefkok en horeca-ondernemer zo prettig mogelijk te maken door middel van een webshop en app. Het geeft de keukenbrigade meer tijd om zich met hun vak bezig te houden en niet met ingewikkelde bestelprocessen.

PROPRIETARI

Michèl Kagenaar

“Ik was vijf jaar oud toen ik er al van droomde om ooit chefkok te worden. Toch moest ik nog zo’n zeven jaar wachten voor ik mijn eerste stappen in het vak kon gaan zetten. Dat deed ik op dertienjarige leeftijd bij mijn neef in zijn restaurant. Wat begon in de afwaskeuken, werd al snel het flamberen van gerechten aan tafel. Vanzelfsprekend ging ik de opleiding Consumptieve Technieken volgen, gevolgd door een praktijkgerichte opleiding. Dit speelde zich allemaal nog boven de rivieren af, maar zowel de liefde als het werk lokten me naar het zuiden van het land. Ik verfijnde mijn vakkennis onder ladychef Ida van den Hurk, werkte bij Michèl Hanssen in Kasteel Erenstein en liep stage bij grootmeester Cas Spijkers. Het bleef niet alleen bij Nederland: in de Champagnestreek werkte ik bij Chateau de Barive en daarna nog in het Belgische Lanaken. De liefde die me naar het zuiden van het land had gebracht, Susanne, werkte in die tijd bij In De’n Dillegaard. Ze zochten daar nieuwe uitbaters en van het een kwam het ander. Al snel hadden we een Bib Gourmand te pakken, gevolgd door de Michelinster in 2004. Die ster bracht zo enorm veel, bijvoorbeeld ook aanvragen om aan conceptontwikkeling te gaan doen. Een project dat draaide rond de smaken van de wereld bracht me in Italië, waar ik door middel van verschillende stages de authentieke pastakeuken van de Mama’s leerde. Wat ik in Ferrara van één van die Mama’s leerde, heeft mijn leven veranderd! De liefde voor pasta was geboren en de contacten in Italië waren gelegd. Ik kocht een machine om zeven kilo pasta per uur te kunnen maken, drie maanden later was in terug in Italië om deze om te ruilen voor een grotere… Het bleef niet bij pasta voor ons restaurant, al snel leverden we door vrijwel het hele land en moest ik de keuze maken om door te gaan met een sterrenrestaurant of me veel meer te gaan focussen op pasta. We besloten onze ster in te leveren en het restaurant om te toveren naar een eenvoudiger, maar nog steeds kwalitatief concept, genaamd Eten by Michèl. Daarmee werden we nationaal en internationaal nieuws, want een chef die zijn ster inlevert is een unicum. Pasta by Michèl bleef echter zo hard groeien, dat we besloten hebben om ook de deuren van Eten by Michèl te sluiten en ons nog alleen maar te richten op de pasta’s en sauzen die we vanaf heden bereiden in een geheel nieuwe productielocatie in Sittard. Op deze plek kan ik mijn liefde voor de Italiaanse pastakeuken helemaal ten volle naar voren brengen en de gehele Benelux kennis laten maken met échte kwaliteitspasta, volgens de tradities van de Mama’s, gecombineerd met mijn kennis en ervaring.”


Arjan van Engeland

"Tijdens mijn jarenlange carrière in de financiële wereld, heb ik vele ondernemers mogen adviseren en ondersteunen. Veel van hun plannen waren erop gericht om hun bedrijf een impuls te geven waardoor ze verder konden groeien. Bij deze ontwikkelingstrajecten heb ik de potentiële kansen en risico’s van het ondernemerschap van dichtbij kunnen aanschouwen. Geïnspireerd door deze ondernemers sluimerde bij mij het verlangen om toch ook zelf te gaan ondernemen. Toen ik via mijn job als investment manager bij het LIOF in contact kwam met de plannen van Michèl, ging het vlammetje meteen branden. Authentieke verse en gedroogde pasta maken op traditionele Italiaanse wijze, dat sprak tot mijn verbeelding. Het gepassioneerde vakmanschap van Michèl gemengd met mijn zakelijke en commerciële kwaliteiten, wat een fantastische combinatie! De mogelijkheid deze uitdaging aan te gaan is dan ook een droom die uitkomt. Naast mijn voorliefde voor Italië met haar ontembare passie voor eenvoud en kwaliteit op alle gebieden, ben ik tevens een fervent wielerliefhebber. In deze combinatie komen de voor mij belangrijke aspecten samen: uitdaging, genieten en duurzaamheid. Ik sta aan de vooravond van een geweldig avontuur waarbij het mijn doel is om een zo breed mogelijk publiek te laten kennis maken met onze heerlijke, eerlijke en gezonde producten!"